Adrenaliini: toiminnot, hyödyt ja haitat

Adrenaliini, jota usein kuvataan kehon "taistele tai pakene" -hormonina, on keskeisessä roolissa siinä, miten reagoimme stressiin tai vaaraan. Tutkitaan tässä artikkelissa adrenaliinin toimintoja, hyötyjä ja mahdollisia vaaroja, tavoitteenaan tarjota käytännöllisiä oivalluksia sen tehokkaaseen hallintaan ja sen osasta urheilussa.

Mikä on adrenaliini?

Adrenaliini, eli epinefriini, on hormoni ja välittäjäaine, jonka lisämunuaiset tuottavat ja vapauttavat verenkiertoon fyysisen tai henkisen stressin seurauksena, valmistaen kehon nopeaan toimintaan, niin sanottuun "fight or flight" tilaan. Tämän vaikutus tulee nopeasti, minkä vuoksi adrenaliinin tuomasta tilasta puhutaan usein adrenaliiniryöppynä.

mika on adrenaliini kemiakaava

 

Adrenaliinin fysiologiset vaikutukset

Kun adrenaliini tulvii kehoon, tapahtuu useita fysiologisia muutoksia. Kaikkien näiden muutosten on tarkoitus saada keho nopeasti valmiiksi toimintaan.

 • Sydämen syke ja verenpaine nousevat
 • Veri ohjautuu lihaksiin, mikä hidastaa ruuansulatusta
 • Keho ja mieli virittyvät valmiustilaan

Adrenaliiniryöpyn laukaiseminen

Monet erilaiset tilanteet voivat laukaista adrenaliinin tuotannon. Syitä adrenaliinin tuotannolle voivat olla:

 • Pelko, koska adrenaliinin tarkoitus on valmistaa keho taistelemaan tai pakenemaan.
 • Jännittävät tilanteet, adrenaliinia voi syntyä myös tilanteissa, missä et oikeasti olisikaan vaarassa, kuten huvipuistolaitteiden kyydissä oleminen. Myös säikäyttävät tilanteet voivat laukaista saman reaktion.
 • Ahdistus, on yhteydessä pelkoon, minkä vuoksi samanlaiset tilanteet voivat olla syynä adrenaliinin muodostumiseen kehossa.
 • Stressi, henkinen- tai fyysinen stressi voi laukausta myös adrenaliiniryöpyn, tämän tarkoitus on saada sinut pois stressaavasta tilanteesta.

 adrenaliini tilanteet

 

Adrenaliinin hyödyt

Adrenaliinin vaikutukset eivät rajoitu pelkästään selviytymisvaistoihin, vaan siitä voi olla myös muuta hyötyä:

 • Parannettu fyysinen suorituskyky: Se lisää lihasvoimaa ja energiaa, mahdollistaen poikkeukselliset voimainponnistukset hätätilanteissa.
 • Kivun vastustuskyky: Adrenaliini voi väliaikaisesti vaimentaa kivun tuntemusta, auttaen yksilöitä jatkamaan toimintaansa vammoista huolimatta.
 • Immuunijärjestelmän vahvistuminen: Se voi parantaa immuunivastetta, auttaen kehoa torjumaan infektioita korkean stressin aikoina.
 • Mentaalinen selkeys: Verenkierron parantaminen aivoissa ja välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja noradrenaliinin, vapautumisen stimulointi auttavat selkeyttämään ajattelua kriittisissä hetkissä.

Käyttö lääketieteessä

Adrenaliinia käytetään lääketieteessä anafylaksian, sydänkohtauksen, astman ja pseudokruppin hoidossa. Ensisijaisesti sitä kuitenkin käytetään anafylaksian eli allergisten reaktioiden ensihoitoon, antamalla pistos adrenaliinia lihakseen tai suonensisäisesti.

 

Adrenaliini urheilussa

Urheilusuorituksissa, adrenaliinia kehittyy myös kehossa, kun urheilija on suorituksen paineen alla tai kohtaa fyysisen- / henkisenhaasteen. Tämän seurauksena urheilija voi kokea voiman ja nopeuden lisääntymistä, keskittymiskyvyn terävöitymistä, sekä kestävänsä enemmän kipua. Kaikki nämä antavat urheilijalle "boostin" parempaan suoritukseen.

Adrenaliinin hallinta on kuitenkin tärkeää myös urheilussa, sillä etenkin kipukynnyksen muutokset voivat johtaa huomaamattomiin loukkaantumisiin. Tämän vuoksi on hyvä tuntea omat rajansa ja kuunnella kehoaan urheilusuorituksissa.

Adrenaliini ja hajusuolat

Hajusuolat laukaisevat adrenaliinin vapautumisen ärsyttämällä limakalvoja ja laukaisten hengitysrefleksin. Keho menee selvitymistilaan, ammoniakki kaasun ärsyttäessä hengitysteitä, mikä saa kehon tuottamaan adrenaliinia. Tämän vuoksi hajusuolat ovat suosittuja voimaa ja räjähtävyyttä vaativissa lajeissa, kuten painonnostossa tai jääkiekossa.

adrenaliini urheilussa

Adrenaliinin mahdolliset vaarat

Huolimatta sen eduista, liiallinen adrenaliinin vapautuminen voi aiheuttaa terveysriskejä, kuten korkeaa verenpainetta, ahdistusta ja sydänongelmia. Jatkuva altistuminen korkeille adrenaliinitasoille voi johtaa kroonisiin terveysongelmiin.

Ylimääräinen adrenaliini kehossa, voi ilmetä päänsärkynä, ärtyisyytenä, uniongelmina, keskittymisongelmina tai lihassärkynä.

Adrenaliinitasojen hallinta

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus, riittäävä yöuni, stressinhallintatekniikat, kuten jooga tai meditaatio, ja tasapainoinen ruokavalio voivat auttaa ylläpitämään optimaalisia adrenaliinitasoja, vähentäen mahdollisia haittavaikutuksia.

 

Loppusanat

Adrenaliini on vahva hormoni, jolla on merkittäviä vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Ymmärtämällä sen toimintoja ja oppimalla hallitsemaan sen tasoa tehokkaasti, urheilijat voivat hyödyntää sen etuja, sekä minimoiden potentiaaliset vaarat. Elämäntapamuutosten toteuttaminen ja säännöllisen liikunnan sekä rentoutumistekniikoiden sisällyttäminen voivat auttaa adrenaliinin säätelyssä, edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 

Lisää tietolähteitä adrenaliinista

Allergia.fi: Adrenaliini on turvallinen lääke

Cleveland Clinic: Adrenaline

Mental Health America: What is Adrenaline?

Yle: Koukuttava adrenaliinihuuma

Takaisin blogiin