Hajusuolat mediassa Suomessa

Hajusuolat, ovat viime vuosina nousseet yllättävän huomion kohteeksi Suomen mediassa. Tarkastellaan hajusuolojen käyttöä ja esilletuontia eri konteksteissa, urheilusta viihteeseen ja jopa lastenkirjallisuuteen!

 

Hajusuolojen rooli urheilussa

Hajusuolat ovat urheilupiireissä tunnettuja niiden piristävästä vaikutuksesta, ja niitä on käytetty urheilussa herättämään tai elvyttämään pelaajia. Erityisesti jääkiekossa hajusuolojen käyttö on herättänyt huomiota lehdissä.

Ne auttavat pelaajia palautumaan nopeammin väsymyksestä ja iskuista, tarjoten lyhytaikaisen energiapiikin kovan urheilu suorituksen keskellä. Suomalaisissa media-artikkeleissa, kuten Iltalehdessä, on käsitelty hajusuolojen käyttöä SM-liigassa, missä niiden käytöllä on pitkä historia ja jopa tietynlainen kulttuurillinen asema.

hajusuola urheilussa jaakiekko

Viihteen ja populaarikulttuurin vaikutus

Hajusuolat ovat saaneet osansa myös viihteen ja populaarikulttuurin parissa, esiintyen aiheena televisio-ohjelmissa ja viihdeuutisissa. Ne ovat herättäneet keskustelua ja huvittuneisuutta yleisön keskuudessa, osoittaen, vuosisatoja vanha tuote voi löytää tiensä moderniin viihdekulttuuriin.

Viime aikoina hajusuolaa on nähty käytettävän suositussa sarjassa, Modernit miehet, minkä on tuottanut Yle. Viimeisimmällä sarjan kaudella nähdään pyörtyneen henkilön herätys hajusuolaa käyttäen.

modernit miehet illustration

 

Iltalehden viihdeuutiset ovat nostaneet esiin hajusuolojen käytön ja ihmisten reaktiot niiden vahvuuteen. Tämän vuoden uutisessa raportoitiin Youtubaaja Pinja Sanaksenahoa ja hänen ensimmäistä reaktiota hajusuolaan.

 

Lastenkirjallisuudessa esiintyvä hajusuola

Etsiessäni tietoa tätä artikkelia varten, löysin sattumalta myös hajusuolan ympärille perustuva lastenkirjan! Pekka Vuoren - Hullu hajusuola (Otava 1991), joka on suunnattu nuoremmalle yleisölle, käsittelee vintiltä löytyvää hajusuolapulloa ja sen tehon tuomia energisiä tapahtumia tarinassa.

pekka vuori hullu hajusuola kirja

Hajusuolat ovat kiinnostava esimerkki siitä, kuinka vuosisatoja vanhat keksinnöt pystyvät löytämään paikkansa nykypäivän yhteiskunnassa ja kulttuurissa, ylittäen odottamattomia rajoja urheilusta viihteeseen ja jopa lastenkirjallisuuteen. Suomen mediassa käydyt keskustelut hajusuoloista tarjoavat sekä informatiivisen että viihteellisen näkökulman hajusuoloista ja niiden käytöstä.

Takaisin blogiin