Mikä on hajusuola?

Hajusuola (englanniksi smelling salts) on monille tuttu, mutta mistä moni ei paljoa tiedä. Hajusuolat ovat käytössä monenlaisissa tilanteissa, alkaen urheilun maailmasta aina arkipäiväin virkistäytymiseen. Pyrimme tässä artikkelissa avaamaan hajusuolan saloja vastaamalla usein kysyttyihin kysymyksiin ja tarjoamalla kattavan ja ytimekkään katsauksen aiheeseen.

 

Mitä hajusuola on

Hajusuola vapauttaa pienissä määrin ammoniakkikaasua (NH
3
), joka ärsyttää hengitysteitä aiheuttaen sisäänhengitys refleksin. Tämä refleksi herättää kehosi ja parantaa hapenottokykyä, vieden kehosi taistelutilaan, vapauttaen adrenaliinia.

Ennen hajusuolaa käytettiin tajuttomien herättämiseen, mutta nykyään käyttö on keskittynyt urheilussa suorituksen parantamiseen.

 hajusuola ammoniakki molekyyli

Kuka käyttää hajusuolaa

Hajusuolan käyttäjäkunta on laaja, sisältäen urheilijoita, jotka hyödyntävät sen tarjoamaa adrenaliini boostia ja keskittymiskyvyn parannusta. Voimaharjoittelusta jääkiekkoon ja amerikkalaiseen jalkapalloon, hajusuola on suosittu valinta suorituskyvyn hetkelliseen kohottamiseen.

Myös arkielämässä ihmiset ovat löytäneet hajusuolan avuksi, käyttäen sitä esimerkiksi aamuisin heräämiseen tai iltapäivän väsymyksen karkottamiseen. Tällainen käyttötarkoitus on melko uusi, mutta siitä on tullut positiivista keskustelua internetin keskustelupalstoilla.

Hajusuolaa, tai oikeastaan ammoniakkia, on käytetty 1200-1300-luvulta asti pyörtyneiden herättämiseen. Käyttöä esiintyi myös 1700-luvulla, kun naiset saattoivat pyörtyä korsettien kireydesta johtuen. Tuolloin hajusuola oli normaali osa lääkärin varustusta, mutta nykypäivänä hajusuolaa ei enään laajasti käytetä lääketieteessä.

 

Miten käyttää hajusuolaa

Hajusuolan käyttö on yksinkertaista: anna purkille pieni ravistus, avaa kantta hieman nenäsi alapuolella ja pidä purkkia noin 15-20 cm etäisyydellä nenästäsi. Hengitä sisään nenän kautta, jolloin ammoniakin haju stimuloi hengitysrefleksiä. Muista sulkea purkki tiiviisti käytön jälkeen.

Käytä hajusuolaa, kun haluat herättää kehosi tai antaa kaikkesi urheilu suoritukseen. Hajusuolaa käytetään eniten urheilussa, mutta voit hyödyntää sitä myös heräämiseen aamuisin ja väsymyksen karkottamiseen.

 

Mitä hajusuola tekee

Hajusuola eroaa muista suoritusta parantavista tuotteista toimivuuden nopeudella. Haistamisen jälkeen saatu hyöty on välitön, eikä toivottua parannusta tarvitse jäädä odottamaan.

Hajusuolan vaikutus perustuu sen sisältämään ammoniakkikaasuun, joka ärsyttämällä hengitysteitä aiheuttaa sisäänhengitysrefleksin. Tämä refleksi saa hengityselimet toimimaan hetkellisesti tehokkaammin paranten hapenottokykyä, samalla vapauttaen adrenaliinia ja parantaen näin keskittymiskykyä. Hajusuola tarjoaa siis hetkellisen boostin ja keskittymisenparannuksen, mikä voi olla ratkaisevaa urheilu suorituksessa tai kehon herättämisessä.

mita hajusuola on


Onko hajusuola vaarallista

Hajusuola on pääosin turvallinen käyttää, on tärkeää noudattaa ohjeita ja käyttää tuotetta maltillisesti. Ammoniakkikaasun määrä hajusuoloissa on hyvin pieni, eikä se tämän vuoksi ole vaarallista, eikä siitä ole raportoitu terveysongelmia.

Ammoniakkikaasu voi aiheuttaa poltteen tunteen hengitysteihin, jos sitä hengitetään liikaa tai liian läheltä. Muita oireita voivat olla myös päänsärky tai veren vuoto nenästä. On myös suositeltavaa välttää hajusuolan käyttöä, jos on hengitystieongelmia, ja aina konsultoida lääkäriä epävarmoissa tilanteissa. Hajusuolan käyttöä tulisi välttää myös vakavien niskavammojen kohdalla, milloin hengitysrefleksi voi aiheuttaa pään ei toivotun liikkumisen.

Tekstimme perustuvat seuraaviin artikkeleihin, joissa on tutkittu hajusuolan toimintatapaa ja turvallisuutta:

  Mistä ostaa hajusuolaa

  Nykypäivänä hajusuola ei enää olekaan niin yleinen näky apteekin hyllyillä kuin aikaisemmin, sitä on laajasti saatavilla urheilu ja hajusuoloihin erikoistuneista kaupoista. Erikoistuneet liikkeet tarjoavat laajan valikoiman hajusuoloja, joten löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon.

   

  Yhteenveto

  Hajusuola tarjoaa ainutlaatuisen ja nopean tavan herättää keho ja mieli, tarjoten käyttäjilleen nopean suorituskyvyn boostin. Sen monipuolisuus ja helppokäyttöisyys tekevät siitä edelleen suositun valinnan monissa eri tilanteissa. Kunhan muistetaan käyttää sitä oikein ja turvallisesti, hajusuola voi olla tehokas työkalu niin urheilussa kuin päivittäisessä virkistäytymisessäkin.

  Takaisin blogiin