Unen merkitys lihasmassan ja voiman rakentamisessa

unen merkitys lihasmassan ja voiman rakentamisessa

Nukutko tarpeeksi hyvin voidaksesi todella saavuttaa täyden potentiaalisi kuntosalilla? Unen rooli lihasmassan ja voiman kehittämisessä on usein aliarvostettu, mutta se on yhtä kriittinen kuin itse treeni ja ravitsemus.

 

Kuinka paljon unta tarvitsemme

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka monta tuntia unta todella tarvitset tukeaksesi lihasmassan kasvua ja voimasi kehittymistä? Vastaus ei ole yksinkertainen, sillä se vaihtelee henkilöstä toiseen, mutta yleinen suositus on 7–9 tuntia aikuisille. Urheilijoiden ja aktiivisesti treenaavien on hyvä tähdätä tämän haarukan yläpäähän, sillä intensiivinen harjoittelu lisää kehon palautumisen tarvetta.

kuinka paljon unta tarvitset

Miten uni edistää lihasmassaa ja voimaa

Unen aikana kehomme siirtyy palautumistilaan. Hormonien, kuten kasvuhormonin, tuotanto kiihtyy ja on huipussaan syvän unen aikana, mikä on avainasemassa lihasten korjaantumisessa ja kasvussa. Unen aikainen testosteronin tuotanto tukee myös lihasvoimaa ja -kasvua, samalla kun keho palautuu ja vahvistuu fyysisesti sekä henkisesti. 2015 Vuonna tehty tutkimus unen vaikutuksesta testosteronin määrään nuorissa miehissä, paljasti, että vain 5 tunnin yöunet viikon ajan laskivat nuorten miesten testosteronin tasoja 10-15%.

uni edistää lihaskasvua

Unen laatu vs määrä

Muista, ettei pelkkä tuntimäärä riitä. Unen laadulla on valtava merkitys. Pyri saavuttamaan riittävä määrä REM-unta, joka on unen syvin vaihe ja jolloin keho ja mieli saavat eniten hyötyä levosta. Laadukkaan unen saavuttaminen edellyttää hyviä unirutiineja ja ympäristöä, jotka tukevat rauhallista nukahtamista, mahdollisuutta rauhoittua iltaisin ja ylläpitävät unta koko yön ajan.

Unen määrän ja laadun parantamisen vinkkejä:

  • Rajoita sinisen valon altistusta illalla: Sininen valo elektronisista laitteista voi häiritä unihormonin eli melatoniinin tuotantoa. Käytä sinisen valon suodattimia tai vältä näyttöjen tuijottamista tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Luo iltarutiini: Pyri luomaan rauhoittava iltarutiini, joka valmistaa kehoa ja mieltä uneen. Kevyt venyttely, meditaatio tai kirjan lukeminen voivat auttaa kehoasi siirtymään lepotilaan.
  • Optimoi nukkumisympäristösi: Varmista, että makuuhuoneesi on viileä, pimeä ja hiljainen. Laadukas ja sinulle sopiva patja ja tyyny voivat tehdä ihmeitä unenlaadullesi!

Kuuntele kehoasi

On tärkeää kuunnella kehoasi ja tunnistaa, kuinka paljon uni sinun henkilökohtaisesti tarvitset optimoidaksesi palautumisesi ja suorituskykysi. Joillekin riittää 7 tuntia, kun taas toiset voivat tarvita yli 9 tuntia unta yössä saavuttaakseen samat hyödyt. Jos heräät ilman herätyskelloa ja tunnet olosi virkeäksi ja energiseksi, se on hyvä merkki siitä, että saat tarpeeksi laadukasta unta.

Yleisimpiä merkkejä liian vähäisestä unesta tai huonosta unen laadusta ovat päiväaikainen väsymys, ärtyneisyys, heikko tarkkaavaisuus ja keskittymisen-/muistamisen vaikeus.

anna kehosi levata tarpeeksi

 

Loppusanat

Unen merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan lihasmassan ja voiman kasvattamisesta. Se on perusta, jonka varaan rakennamme terveyttämme ja fyysistä suorituskykyämme.Riittävä yöuni on myös erittäin tärkeää mielenterveyden kannalta. Investoimalla laadukkaaseen uneen investoit itseesi - voimakkaampaan, terveempään ja onnellisempaan huomiseen, jolloin ei väsytä.


Tutustu lisää unen tärkeyteen seuraavista linkeistä:

Effect of changes in sleeping behavior on skeletal muscle and fat mass: a retrospective cohort study - BMC Public Health

How Much Sleep Do You Need? - Sleepfoundation.org

Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men


Kaipaatko pikaista herätystä aamuihin tai väsyn karkottajaa? Kokeile hajusuolaa:

Mikä on hajusuola?

Takaisin blogiin