Luontaiset steroidit: Ashwagandha, Turkesterone, Shilajit

luontaisia steroideja vai pseudotiedettä

Hyvinvointi trendeissä luonnolliset lisäravinteet ovat alkaneet saada suurta huomiota. Erityisesti niin kutsutut "luontaiset steroidit" kuten ashwagandha, turkesterone, ja shilajit ovat herättäneet kiinnostusta niiden mahdollisten terveyshyötyjen ja liikuntaa parantavien vaikutusten vuoksi. Mutta mitä hyötyjä nämä lisäravinteet todella tarjoavat, ja ovatko ne turvallisia.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) on yksi arvostetuimmista yrtteistä Intialaisessa perinteisessä lääketieteessä. Tämä adaptogeeninen yrtti auttaa kehon stressin sietoa, tasapainottamaan mielialaa ja tukemaan yleistä hyvinvointia.

ashwagandha kasveja luonnossa

Hyödyt

 • Stressin ja ahdistuksen vähentäminen: Ashwagandha on osoittautunut tehokkaaksi ahdistuksen ja stressin lievittämisessä, auttaen samalla parantamaan unen laatua.
 • Fyysisen suorituskyvyn parantaminen: Tutkimukset osoittavat, että ashwagandha voi lisätä voimaa, kestävyyttä ja lihasmassaa, tehdessään siitä suositun lisän urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa.
 • Kognitiivisten toimintojen tuki: Sen on myös havaittu parantavan muistia ja kognitiivisia toimintoja, mikä tekee siitä hyödyllisen aivojen terveyden ylläpitämiseen.

Haitat

 • Sivuvaikutukset: Vaikkakin harvinaista, joissakin tapauksissa voi esiintyä lieviä sivuvaikutuksia kuten pahoinvointia ja päänsärkyä.
 • Raskaus ja imetys: Raskaana olevia ja imettäviä naisia kehotetaan välttämään ashwagandhaa sen mahdollisten vaikutusten vuoksi.

Annostus

 • Suositeltu annostus on 300–500 mg päivässä. Annostus voi riippua tuotteen vahvuudesta ja yksilöllisistä tarpeista. Ashwagandha pakkaukset yleensä sisältävät ohjeet annostukseen.


Turkesterone

Turkesterone kuuluu ekdysteroidien luokkaan, jotka ovat kasviperäisiä yhdisteitä, joilla on todettu olevan joitain anabolisia vaikutuksia. Pääasiallisesti turkesteroni valmistetaan ajuga turkestanica kasvista. Nämä yhdisteet ovat kiinnostavia niiden potentiaalin vuoksi edistää lihasmassan kasvua ilman perinteisten anabolisten steroidien haittavaikutuksia.

ajuga turkestanica kasveja luonnossa

Hyödyt

 • Lihasmassan kasvu ja palautuminen: Turkesteronen on todettu edistävän proteiinisynteesiä, mikä auttaa lihasmassan kasvussa ja nopeuttaa palautumista harjoittelun jälkeen.
 • Turvallisempi vaihtoehto synteettisille steroideille: Toisin kuin synteettiset steroidit, turkesterone ei sitoudu ihmisen androgeenireseptoreihin, mikä tarkoittaa, että se voi tarjota lihaskasvun edut ilman tyypillisiä steroidien sivuvaikutuksia.

Haitat

 • Tutkimuksen puute: Vaikka tulokset ovat lupaavia, turkesteronen tutkimus on vielä suhteellisen vähäistä ihmisten osalta.
 • Pitkäaikaisvaikutukset tuntemattomia: Koska laajamittainen tutkimus puuttuu, pitkäaikaisten terveysvaikutusten täydellinen ymmärrys on vielä saavuttamatta.

Annostus

 • Turkesteronen optimaalinen annostus ei ole vakiintunut, mutta yleiset suositukset liikkuvat 250–500 mg päivässä. Tuotteen purkin kyljestä löydät valmistajan suositukset.

Shilajit

Shilajit on ainutlaatuinen yhdiste, joka muodostuu vuosituhansien ajan kivien ja orgaanisen aineksen hajotessa Himalajan vuoristossa. Se on tunnettu rikkaasta mineraalikoostumuksestaan ja bioaktiivisista aineistaan. Vaikkakin tutkimukset ovat vielä vähäisiä shilajeiden vaikutuksista kehoon, ovat tulokset lupaavia ja ne tarjoavat useita terveysvaikutuksia.

himalaja shilajit sekoitetaan veteen

Hyödyt

 • Energia ja kestävyys: Shilajit on osoittanut kykynsä parantaa fyysistä suorituskykyä ja energiatasoja, mikä on hyödyllistä urheilijoille, sekä arkipäivään ihmisille.
 • Hormonitasapaino ja aivot: Sen on havaittu tukevan hormonitasapainoa ja parantavan kognitiivisia toimintoja, mukaan lukien muisti ja oppimiskyky. Etenkin tutkimuksissa on todettu positiivisia vaikutuksia miesten hedelmällisyyteen ja dementian ehkäisyyn.

Haitat

 • Raskasmetallit: Vaikka shilajit on luonnollinen tuote, sen sisältämät pienet raskasmetallipitoisuudet voivat huolestuttaa. Laadukkaiden tuotteiden valinta on tärkeää.
 • Yksilölliset reaktiot: Harvinaiset allergiset reaktiot tai yksilölliset herkkyydet voivat olla syy jättää shilajit käyttämättä. 

Annostus

 • Suositeltu päivittäinen annostus on vaihteleva valmisteesta riippuen, ja tutkimuksissa annostus on vaihdellut 200-2000 mg per päivä. Shilajitin käyttöä suositellaan aloitettavaksi hyvin pienemmällä annoksella seuraten kehon reaktiota.

Kannattaako luonnollisia lisäravinteita käyttää

Ashwagandha, turkesterone, ja shilajit tarjoavat ainutlaatuisia hyötyjä kehon ja mielen hyvinvoinnille, mutta niiden käyttö vaatii tarkkaavaisuutta ja ymmärrystä potentiaalisista haitoista. Suosittelemme tutustumaan kyseisiin aineisiin enemmän, ennen niiden käyttöä. On tärkeää, että lisäravinteiden käyttö on osa tasapainoista elämäntapaa ja terveellistä ruokavaliota. Voi myös olla hyödyllistä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, ennen tuotteiden käyttöä.

Aiheena luontaiset steroidit ovat kiehtovia, ja niiden tutkimus avaa uusia näkökulmia luonnolliseen hyvinvointiin ja suorituskyvyn optimointiin. 


Lue lisää aiheesta:

Ashwagandha, luontaista steroidia vai pseudotiedettä - Hajusuola

Turkesterone: Trendy supplement watch - NASM

What Is Shilajit? - Health


Opi lisää hajusuolasta ja sen käytöstä urheilusuoritusten parantamiseen

Hajusuolan käyttö urheilussa: hyödyt ja haitat

Takaisin blogiin