Hajusuolan käyttö urheilussa: hyödyt ja haitat

Mikä on hajusuola

Hajusuola tai englanniksi; smelling salts. Ovat inhaloitavaksi tarkotettuja suoloyhdisteitä. Yleensä hajusuolojen vaikuttava aine on vapautuva ammoniakki kaasu & hajusuolojen hajusteisiin käytetään myös eteerisiä tuoksuja, jotka antavat hajusuoloille hajuvivahteita. Hajusuolaa käytetään erilaisissa urheilulajeissa herättämään keho ja mieli ennen suoritusta. Hajusuolaa ei ole luokiteltu doping aineeksi. Eikä hajusuola ole vaarallista terveydelle kohtuudella käytettynä.

Voit lukea laajemman artikkelimme hajusuolasta tästä.

Mikä on hajusuola?

Hajusuolan käyttö urheilussa

Hajusuola on noussut suosioon urheilupiireissä sen kyvyn vuoksi parantaa suorituskykyä ja virkeyttä. Hajusuolaa käytetään usein kuntosaleilla, jäähalleissa ja muilla urheiluareenoilla ennen harjoitusta tai kilpailua. Hajusuolan aiheuttama hengitysrefleksi parantaa hapenottokykyä ja saa kehon tuottamaan adrenaliinia, mistä on hyötyä tulevaan urheilusuoritukseen.

Hajusuolat kuntosalilla

Kuntosaleilla hajusuolaa käytetään yleisesti ennen raskaita nostoja tai suorituksia. Hajusuolan vaikutus hengitysteihin voi auttaa lisäämään verenkiertoa, mikä puolestaan ​​voi parantaa lihasvoimaa. Lisäksi hajusuolan käytön kerrotaan auttavan lisäämään keskittymistä ja energiaa.

Saliurheilussa, kuten painonnostossa ja voimanostossa, hajusuolaa käytetään usein ennen suurien nostojen yrittämistä. Hajusuolan tuottaman ammoniakki kaasun hengittäminen ennen nostoa auttaa viemään kehon "pakene tai taistele" tilaan, mistä on hyötyä raskaassa nostossa.

hajusuola kuntosalilla

Hajusuolat jääkiekossa

Jääkiekkoilijat käyttävät hajusuolaa usein ennen ottelua tai erien välillä. Hajusuola auttaa herättämään pelaajan ja parantamaan reaktioaikaa. Se myös auttaa lisäämään hapenottokykyä, mikä voi auttaa pelaajia kestämään paremmin kovan rasituksen ja vähentämään väsymystä.


hajusuola jääkiekossa

Onko hajusuolassa ammoniakkia?

Hajusuolat sisältävät ammoniakkia, joka reagoidessaan kosteuden kanssa vapauttaa ammoniakkikaasua. Urheilua varten valmistetut hajusuolat tuottavat 50-100ppm verran ammoniakkikaasua, tämä määrä ei ole vaarallinen, kun ohjeita noudatetaan ja hajusuolaa käytetään oikein. Ammoniakkikaasu on vaarallista, jos sille altistutaan suurissa määrin ja pitkään. Ammoniakki aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, mikä voi johtaa haittavaikutuksiin. Siksi on tärkeää käyttää hajusuolaa pieninä annoksina eikä liian usein, eli noudattaa valmistajan käyttöohjeita.

ammoniakki molekyyli

 

Hajusuola suomessa

Suomessa hajusuolan käyttö on yleistä etenkin urheilupiireissä. Monet suomalaiset urheilijat ovat kertoneet käyttävänsä hajusuolaa ennen suoritustaan. Suomessa on myös useita yrityksiä, jotka myyvät hajusuolaa.


Hajusuolan valmistus on Suomessa kuitenkin harvinaisempaa. Minkä vuoksi useat markkinoilla olevat hajusuolat tuodaan ulkomailta, joissain tapauksissa myös puutteellisin turvallisuus ja käyttöohjein.


Kuinka kallista hajusuola on

Hajusuolan hinta vaihtelee merkistä, myyjästä & laadusta riippuen. Hajusuolaa myyvät useat urheilu- ja terveyskaupat, ja se on yleensä saatavilla kohtuu hintaan. Halvemmista hajusuolamerkeistä voi löytyä 10-15 euron hintaisia tuotteita, kun taas kalliimmat merkit voivat maksaa jopa 50 euroa. 

miten kallista hajusuola on


Hajusuola.fin hajusuolat on hinnoiteltu vedoten tarkkaan Suomalaiseen valmistuslaatuun ja tuotteen voimakkuuteen nähden. Valmistamme kaikki hajusuolamme itse käsin Suomessa. Kuitenkin olemme pitäneet mielessä tuotteen edullisuuden & saatavuuden. Suomessa tuotettu hajusuola kanavoi suomalaista sisua ja voimaa!


Erilaiset hajusuolat

Markkinoilla on monia erilaisia hajusuolamerkkejä, jotka sisältävät eri ainesosia ja tuoksuvaihtoehtoja. Monet miedommat tuoksut peittyvät voimakkaalta tuoksuvan ammoniakkikaasun alle, tämän vuoksi käytettävät tuoksut on valittava tarkoin. Hajusuolojen välillä on myös huomattavia laatu- ja voimakkuuseroja. 


Miten hajusuolaa käytetään?

Hajusuolan käyttöä tulisi aina harkita huolellisesti, ja on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita. Hajusuolan käytön yhteydessä on tärkeää käyttää sitä vain kohtuullisesti ja välttää sen käyttöä jos sinulla on terveysongelmia, kuten korkea verenpaine tai astma. Jokaisen hajusuolavalmistajan ohjeistusta tulisi noudattaa heidän hajusuolaa käyttäessä.


Omat käyttöohjeemme meidän hajusuoloille ovat:

  • Raota purkin korkkia nenäsi alapuolella
  • Haista n. 15-20 cm etäisyydeltä, tarvittaessa voit haistaa lähempää
  • Sulje korkki tiiviisti käytön jälkeen

Säilytä purkki suljettuna kuivassa & pimeässä paikassa. Jos purkki on menettänyt tehonsa eikä haise enään ollenkaan, voit koettaa elvyttää sitä lisäämällä purkkiin vajaan teelusikallisen vettä ja ravistamalla suljettua purkkia.

Loppusanat

Hajusuola voi auttaa parantamaan suorituskykyä ja lisäämään energiatasoja ennen urheilusuoritusta. Kuitenkin hajusuolan käytön tulisi aina olla harkittua ja turvallisuusohjeita tulee noudattaa. Muistathan käyttää hajusuolaa vain kohtuullisesti ja välttää sen käyttöä, jos sinulla on terveysongelmia. Hajusuolat ovat saatavilla monissa urheilu- ja terveyskaupoissa, ja niiden hinta vaihtelee merkistä ja myyjästä riippuen.Takaisin blogiin